SharePoint SharePoint Online

Sharepoint HUB – nový prvek moderního designu

Napsáno Matěj Groman

Centrální web (angl. hub) je novinkou ve světě Sharepointu a další částí konceptu nového designu, který postupně Microsoft vyvíjí pro celý balík Office 365. Nabízí možnost vytvořit místo pro dynamické zobrazování obsahu pro doposud oddělené weby na jednom centrálním místě, kde se každému uživateli zobrazí jen pro něj relevantní obsah.

Co to hub vlastně je?

HubSites_blog_image_001.png

Hub je vedle týmového a komunikačního webu další z řady šablon moderního designu Sharepointu, která byla uvedena v březnu 2018. Microsoft stále upravuje některé z funkcí, s rozšířením funkčnosti se také počítá do budoucna.

Jeho hlavní myšlenka spočívá v dynamickém zobrazování obsahu z přidružených webů, a to tak, aby obsah byl relevantní pro konkrétního návštěvníka. Proto obrazuje obsah pouze z těch připojených webů, kde je aktuálně přihlášený návštěvník členem, případně má oprávnění vidět daný obsah.

Centrální web kromě zobrazování obsahu také přináší jednotný barevný design, kde každý propojený web dědí barevné schéma Centrálního webu. Společné je také horní menu, kde lze ručně přidat užitečné odkazy a mít je k dispozici napříč všemi propojenými weby. Za zmínku stojí vyhledávání na úrovni hubu, kdy se prohledávají všechny připojené weby a opět se zobrazují pouze výsledky relevantní pro návštěvníka.

Microsoft prezentuje Centrální web jako moderní alternativu ke konceptu kolekce webů, pod kterou se nacházely další weby. Jako hlavní výhodu oproti tomuto řešení nabízí velmi snadnou reorganizaci v případě upravení vztahů mezi jednotlivými částmi.

 

Sites move between hub sites with organizational changes
Grafika od MS znázorňuje vztah mezi hubem a propojenými weby a možnost je snadno přesouvat. Zdroj: https://docs.microsoft.com/cs-cz/sharepoint/planning-hub-sites

 

Jak lze hub vytvořit?

Nový centrální web může vytvořit pouze administrátor z nového nebo existujícího webu. Tento web musí obsahovat alespoň jednu stránku s moderní šablonou. Lze také nastavit oprávnění které skupiny nebo uživatelé mohou připojit weby na tento Centrální web. Těchto Centrálních webů lze však vytvořit pouze omezené množství (aktuálně po navýšení je to 100 hubů).

Nyní lze k centrálnímu webu připojit ostatní weby. Lze připojovat pouze weby, na kterých existují stránky v novém designu, resp. pouze z nich se bude obsah webu propagovat i do Centrálního webu. Samotné připojení je otázkou 3 kliků. Připojit web na Centrální web mohou všichni vlastníci nebo správci webu, pokud jsou zároveň ve skupině s právem připojit web na daný Centrální web (viz předchozí odstavec).

Během několika málo minut se projeví následující změny:

  • Na připojeném webu se změní barevné schéma na aktuální barevné schéma Centrálního webu
  • Objeví se horní menu s odkazy nastavenými správcem Centrálního webu
  • Na Centrálním webu se nyní může zobrazovat veškerý obsah připojeného webu, který vyhovuje filtrům a nastavením widgetů. Zobrazí se však pouze uživatelům, kteří mají na daný obsah nastavená práva na připojeném webu.

Při přidání nového obsahu se již obsah na Centrálním webu automaticky obnovuje, není tedy od této chvíle třeba žádných dalších zásahů.

Jak je to s oprávněními?

Práva pro Centrální web se nastavují odděleně od práv pro připojené weby a jsou v kompetenci správce Centrálního webu. Toto řešení nechává svobodu správcům/vlastníkům připojených webů při správě oprávnění. V praxi to znamená, že uživatel musí mít oprávnění pro přístup k Centrálnímu webu, aby mohl odebírat obsah, uvidí však pouze obsah, ke kterému má nastavené oprávnění na připojeném webu.

Pokud připojený web nechce dávat uživatelům přístup do celého webu, jde sdílet i jednotlivé články nebo části webu odděleně. Uživatel pak na hubu uvidí sdílený obsah, ale nedostane se k ostatnímu nesdílenému obsahu.

Microsoft avizuje, že díky site scripts lze při připojení webu k hubu automaticky měnit oprávnění, zatím ale nemám tuto funkci otestovanou.

Co nabízí hub oproti klasickým webům?

Po převedení webu na Centrální web se objeví nové možnosti v nastavení některých běžných widgetů. V této chvíli to jsou widgety Příspěvky, Přidružené weby a Zvýrazněný obsah.

Příspěvky

Tento widget je schopný zobrazovat obsah jak z novinek přímo na Centrálním webu, tak z přidružených webů (všech, případně vybraných). U každého příspěvku zobrazuje autora a web, ze kterého příspěvek pochází. Vedle tří standardních rozložení příspěvků přibyla také možnost „Příspěvky z centra“, které pomáhá ještě více v orientaci mezi větším množstvím příspěvků z různých zdrojů.

Přidružené weby

Tento widget slouží k zobrazení všech přidružených webů, opět však zobrazí pouze ty weby, kam má uživatel přístup. Má několik variant rozložení.

Zvýrazněný obsah

Nejmocnější nástroj pro zobrazení obsahu je právě tento widget. Nabízí zobrazení různých typů obsahu, jejich filtrování a změnu rozložení na stránce. Nyní lze také obsah filtrovat nebo řadit podle spravovaných metadat, takže lze zobrazit téměř jakýkoliv obsah přehledně a účinně.

Měl bych začít hub používat?

Záleží na prostředí tenantu a na zvyky uživatelů. Hub má smysl víceméně pouze pro weby s moderním designem generujících obsah, který by měl být dál šířen. Dává smysl použít hub v případě, že větší skupina lidí přistupuje na několik malých webů a rádi by měli centrální místo, kde by byl přehledně zobrazený nový a zajímavý obsah. Také se může hodit jako portál pro zobrazování výsledků práce několika jinak oddělených skupin.

Na druhou stranu určitě neslouží jako náhrada publikačního webu, hlavně kvůli komplikovaným oprávněním. Microsoft bohužel v tomto směru nedává jasnou odpověď, takže je na každém, aby po zvážení buď huby zařadil do konceptu SP webů, nebo aby zustal u klasického přístupu plánování hierarchie.


Kam dál?

Líbil se Vám tento článek?

Summary


Sending
User Review
5 (2 votes)

O autorovi

Matěj Groman

IT specialista
Institute of Computer Science
Masaryk University
Zaměření: SharePoint Online, O365, Security&Compliance, PowerShell

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah je cháněný / Content is protected !!